KUNST IN UW WOONKEUKEN

TEFAF 2020 ALS INSPIRATIEBRON


Begin deze maand vond ’s werelds meest vooraanstaande kunstbeurs plaats:  TEFAF, hét internationale evenement ten aanzien van beeldende kunst, antiek en design. Traditiegetrouw reis ik dan op een van de preview-dagen af naar het MECC in Maastricht. Al weken heb ik mij erop verheugd! Ter voorbereiding op dit feestje bepaal ik wel eerst een thema, want het is gewoonweg ondoenlijk om alles op één dag te zien.  

Dit keer was dat ‘Kunst voor de hedendaagse woonkeuken’, vanwege de ‘Art & Design Experience’ die in april van start gaat bij SieMatic aan het Vondelpark in Amsterdam. Zie hier mijn vondsten!

 

Borden en schalen – bijzondere blikvangers in de moderne woonkeuken

 

Decoratieve borden en schalen zijn echte blikvangers en niet meer weg te denken uit de moderne keuken, maar deze stukken kunnen beter onaangeroerd blijven…. Wat te denken van dit prachtige handbeschilderde bord? Ik heb altijd al een liefde gehad voor Delfts Blauw, Chinese Blue en aardewerk beschilderd in blauw in z’n algemeenheid. Dus deze beauty ‘A Dish with a Dragon’ sprong al snel in het oog!

Ook vind ik deze terracotta ‘Greek Bilingual eye-cup’ een heel bijzonder stuk, dat niet zou misstaan in een elegante designkeuken. Hij dateert van 520 voor Christus en werd getoond door Charles Ede, een van de meest toonaangevende kunstgaleries uit Londen, gespecialiseerd in oudheden uit onder andere Griekenland en Italië. En even later spotte ik nog een schitterend object in deze categorie, vervaardigd van stukken gebroken servies, waarbij de lijm in vergulde vorm zichtbaar is.

Messen en lepels – bedoeld om te exposeren buiten de keukenlade

 

Heb jij ook nog je eerste zilveren couvert in de keukenlade liggen? Of weet je nog dat je een complete bestekset kocht voor je uitzet? Altijd wanneer ik in een mooie woonwinkel ben, ga ik op zoek naar bijzonder bestek. En natuurlijk houd ik de social media kanalen van stijlvolle ‘cutlery’ merken nauwlettend in de gaten. Zodra ik iets bijzonders spot, deel ik dat meteen op LEEM WONEN.

Op de TEFAF zag ik ook heel bijzonder bestek, zoals de ‘Horse-head dagger’ uit de zeventiende eeuw en de zilveren lepel ‘Ladl’ met ivoren heft uit 1900. Dit zijn echter voorwerpen, die mijns inziens eerder een plekje verdienen buiten de keukenlade. Bijvoorbeeld in de sfeervol verlichte wandkast van uw luxe SieMatic PURE SLX woonkeuken.

Meubels en decoratie – geef cachet aan uw vintage woonkeuken

 

De vintage interieur stukken en -design icons op de TEFAF trekken ieder jaar weer vele liefhebbers en verzamelaars aan. Je kunt je voorstellen, dat ik als interior addict heb gesmuld van onder andere de in origineel cognac leer uitgevoerde Bridge Direction Armchair van Jean Prouvé uit de 50-ies. Hoe mooi zouden die staan aan de eettafel van uw leefkeuken?

Tussendoor zag ik ook wat leuke keukendecoratie voor op het keukenblad, zoals een heel klein, elegant bronzen beeldje ‘Acrobat sitting on a ladder’, een inheems houten beeld en een vrolijk gekleurd setje vazen. En eenmaal thuis, kan ik nog steeds uren kijken naar de Cabinet Klimt van Ingrid Donat; een bronzen juweel, dat niet zal misstaan in de hedendaagse open leefkeuken. 

In juni kan ik het gelukkig nog eens dunnetjes overdoen; dan vindt de feestelijke vernissage plaats van deze zogenaamde Art & Design Experience in de flagshipstore van SieMatic aan het Vondelpark in Amsterdam. Voor deze expositie heeft SieMatic in samenwerking met Dutch Luxury Design en PrinsPR een aantal kunstwerken gecureerd van kunstenaars Jos Out, Erlinde Boersma en Danielle van Herk. Nu al zin in!

Mascha Ekkel | Oprichter Associates Des Arts en LEEM WONEN

 

"Ik geloof dat mooie objecten een positieve invloed hebben op het welzijn van de mens. Met het multi-sided platform Associates Des Arts, waarin ook de Blogazine LEEM WONEN is geïntegreerd, dragen we bij aan een blijere wereld. Voor onze Associates voeren we gerichte online en offline diensten uit in het kader van bedrijfsontwikkeling en verbinding. Daarmee versterken we de individu, met behoud van de kracht van het collectief. 
Voor liefhebbers van SieMatic beschrijf ik de laatste nouveautés en ontwikkelingen binnen de interieur- en kunstbranche, waarbij ik de verbinding maak met de collecties van SieMatic."

 

Volgende maand publiceert Mascha weer een nieuwe blog bij SieMatic!