SIEMATIC ONTHULT ‘MANUFACTURA’
MAATWERK KEUKENS, VAN BEDENKEN TOT LEVEREN


Wie denkt, dat SieMatic anno nu nog altijd alleen massaal standaard keukens produceert, heeft het helemaal mis! Iedere maatwerk keuken uit de huidige keukencollectie - Pure, Classic en Urban – is uniek en wordt volledig afgestemd op de wensen van de klant.
SieMatic noemt het bedenken tot het leveren van maatwerk ‘manufactura’. En dat gaat voorbij de grenzen van de keuken….

 

De geschiedenis van de keuken

Een eeuw geleden zag de keukenbranche er natuurlijk heel anders uit. En de keukens ook! Een duik in de archieven laat ons zien, dat we leerden kokkerellen in een kast, vaak direct gelegen naast het toilet. Online beelden uit het Stadsarchief Amsterdam tonen karige wandmeubels met gordijntjes, waarachter de potten en de pannen werden opgeborgen.

Destijds vervaardigde het Duitse ‘August Siekmann Möbelwerke’ buffetkasten en opbergmeubelen, die door andere bedrijven werden verkocht en toegepast in inbouwkeukens. Eind jaren ‘20 maakten zij daarmee naam en faam op de Leipziger Messe, waarna miljoenen werden omgezet, een nieuw kantoor werd geopend en een heus Reform keukenprogramma werd uitgerold.

De smaakmakers van SieMatic

In de ‘late 50-ies’ zag het er al heel wat beter uit in huis: de maatwerk keuken kreeg een grotere, eigen ruimte en werd langzaam maar zeker getransformeerd tot woonkeuken en daardoor een veel gebruikte en geliefde plek voor ieder gezinslid. Inmiddels kreeg August Siekmann Möbelwerke het veel internationaler klinkende label SieMatic, en ontwierpen zij onder andere de SieMatic 6006; de eerste greeploze keuken ter wereld. Een ware designklassieker en uniek voor die tijd als het gaat om vormgeving in combinatie met functionaliteit.

SieMatic had kennelijk de smaak te pakken en ontwikkelde zich verder als trendsetter, waarbij zij hun keukens personaliseerden in een tweetal stijlen - modern en klassiek - en hun klanten daarin diverse varianten aanboden. Want over smaak valt nu eenmaal niet te twisten, en al helemaal niet in een keuken!

De kenmerken van Manufactura

Zoals zich vanaf de jaren ’80 een aantal nieuwe muziekstijlen aandienden, werkte SieMatic een drietal nieuwe levensstijlen uit: Pure, Classic en Urban. Deze tijdloze stijlen hadden niet alleen betrekking op de keuken, maar ook op de omliggende ruimtes. Bovendien ontwikkelde de branche zich enorm ten aanzien van technologie en productie, waardoor SieMatic met zijn eigen vakmensen steeds beter in staat was om unieke maatwerk keukens en aanverwante meubelen te maken in plaats van alleen maar in massa’s te produceren. En daar ontsproot ‘manufactura’!


Rainier Zweep, Directeur Marketing en Commercie in Nederland: “Het woord manufactura is een term voor een verzameling van een aantal kenmerken, net zoals Dutch Design of Made in Italy dat bijvoorbeeld ook is. Het betreft elegante vormgeving, ontworpen volgens de wensen van de klant, gemaakt met de hoogste mate van werkbaarheid én geleverd volgens een goed ingericht installatieproces inclusief excellente service. Kortom: maatwerk dat refereert aan onze hele keten, van bedenken tot leveren.

Maatwerk keukens: ontzorgen door kennis, ervaring en bereik

Omdat SieMatic wereldwijd al decennialang maatwerk keukens levert, zowel rechtstreeks aan particulieren als via brancheprofessionals zoals vastgoedontwikkelaars, interieurontwerpers en architecten, is er heel veel kennis en ervaring opgedaan ten aanzien van culturen en gebruiken. Dat maakt, dat zij hoe en waar dan een hele waardevolle partner zijn. Daarbij denken zij geheel vrijblijvend mee als het gaat over indelingen, materialisatie en innovaties en nemen ze met alle gemak de uitvoering van het project en de installatie over.

SieMatic is goed in staat om wensen te vertalen, terwijl de regie bij de opdrachtnemer blijft en maakt daar tegelijkertijd goede afspraken over. Volgens Zweep valt er zelfs goed geld te verdienen met SieMatic aan je zijde. Voor de een gaat het dan bijvoorbeeld om provisies of marges en voor de ander betekent dat letterlijk geld uitsparen door goed advies, waardoor slimmere aankopen kunnen worden gedaan.  

De flagshipstore als verlengstuk van een interieurstudio

Het karakteristieke pand aan het Vondelpark, waar sinds 2015 de flagshipstore van SieMatic is gehuisvest, is niet alleen een bron van inspiratie voor particulieren ten aanzien van keukenopstellingen en interieur, maar wordt ook kosteloos aangeboden aan professionals uit de branche. De flagshipstore fungeert dan als het ware als verlengstuk van een interieurstudio. Zo is het mogelijk (potentiële) klanten op afspraak te ontvangen, hen een rondleiding te geven, al dan niet samen met een adviseur, door de drie-verdiepingen tellende showroom, de uitgebreide stalenkamer te tonen en in alle rust en privacy het gesprek aan te gaan in de VIP Board Room, onder het genot van een goede kop koffie of thee. Tevens worden regelmatig events en vakinhoudelijke activiteiten georganiseerd en vinden er diverse kunstexposities plaats, waarbij de kunstwerken zorgvuldig worden afgestemd op de desbetreffende ruimtes, hetgeen resulteert in een ware art & design experience.  

Ben je interieurprofessional, wil je graag ondersteuning op het gebied van maatwerk keuken- en interieurontwerp en worden omringd door gepassioneerde vakmensen? Wij ontvangen je graag voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, waar zowel de koffie als een stijlvolle materialen- en documentatiebox voor je klaarstaat!

Mascha Ekkel | Oprichter Associates Des Arts en LEEM WONEN

 

"Ik geloof dat mooie objecten een positieve invloed hebben op het welzijn van de mens. Met het multi-sided platform Associates Des Arts, waarin ook de Blogazine LEEM WONEN is geïntegreerd, dragen we bij aan een blijere wereld. Voor onze Associates voeren we gerichte online en offline diensten uit in het kader van bedrijfsontwikkeling en verbinding. Daarmee versterken we de individu, met behoud van de kracht van het collectief. 
Voor liefhebbers van SieMatic beschrijf ik de laatste nouveautés en ontwikkelingen binnen de interieur- en kunstbranche, waarbij ik de verbinding maak met de collecties van SieMatic."

 

Volgende maand publiceert Mascha weer een nieuwe blog bij SieMatic!