Een metalen droom: een woonkeuken met kookeiland als sieraad in huis.

Soms steken materiaalkeuzes met kop en schouders boven het ontwerp uit. In het geval van deze stadvilla te Bennebroek is dit zeker te beamen. In de open L-vormige ruimte worden dineren, koken en wonen aan elkaar geschakeld middels het keukendesign.

Open concept van woonkeuken met kookeiland

De centrale omvangrijke patio vormt het aangrenzende decor voor iedere leefruimte en biedt met haar rijke lichtinval een transparante basis. De mogelijkheid de glazen corner van de schuifpui volledig te kunnen openen versterkt samen met het materiaalgebruik van de vloer en het wegvallen van de kozijnen hierin, het gevoel dat de ruimtes binnen en buiten in elkaar overlopen. De centrale locatie van de moderne doorkijkhaard heeft ook een verbindende rol tussen wonen en koken. De basis van de ruimte is clean, fris en strak gehouden zodat deze het dienend decor kan vormen voor het etaleren van kunstzinnige, kleurrijke en textuurrijke objecten. Design woonkeuken met kookeiland mag hier gezien worden!

Smaakmakers door doseren

Onmiskenbaar opmerkelijk is dan de woonkeuken met het solitaire kookeiland in dit ontwerp. Het kookeiland heeft doormiddel van de positionering, het kaderfront- en materiaaleigenschappen een artistieke waarde gekregen in de ruimte. De matgeborstede metalen fronten met glanzende randafwerking in samenspel met het gewalste stalen werkblad en zijwanden en lichtinval, trekken stijlvol de aandacht en creëren een spanningsveld. De luxe metaaltonen blenden zonder enige moeite bescheiden met de matte grijze gietvloerafwerking.

Koken als een Chef in een woonkeuken met kookeiland

Een herhaling van materiaaltonen is terug te vinden in de Gaggenau apparatuurkeuze, RVS accessoires en Wave afzuiging. Ondanks het opulente karakter van deze woonkeuken met kookeiland wordt tevens ook het oog getrokken naar het uitzonderlijke design van de Wave afzuigconstructie. De transparantie van het frame gaat een relatie aan met de transparantie van de patio en haldeuren, en creëert ondanks het koele materiaal intimiteit boven het werkeiland. Tezamen vormen deze afzonderlijke metalen elementen het gevoel van een chef’s keuken, vertaald naar een chique, artistieke en industriële woonsetting.

Versterkende elementen

De architectonisch ingebouwde hoge kasten en vakkenkasten achter de haard stellen zich bescheiden op ten opzichte van het eiland. De Muskat kleurtoepassing van SieMatic contrasteert met en verwarmt de toepassing van het metaal. Het eiland komt hierdoor los van de wandelementen in de keuken en krijgt een eigen podium. Door de integratie van de gestucte open vakken straalt de woonkeuken met kookeiland een huiselijke sfeer uit. Hier is ook de koffiecorner opgenomen. Door de dichte hoge kasten in de wand te integreren en door de zwevende ondiepe wandkasten achter het eiland laag te houden, krijgt het geheel een overzichtelijk en luchtig en karakter. De perfecte dosering om elementen als het eiland of de afzuiging juist te doen opvallen, zonder de andere elementen te doen wegvallen.

Woonkeuken met kookeiland: de kunst van verhouding

De bewoners van deze villa hebben met veel oog voor detail en gevoel voor verhouding een aangename balans weten te creëren tussen rust en dynamiek, achtergrond en voorgrond en openheid en scheiding. Sprekende en bescheiden elementen werken hierin samen, waardoor de woning een persoonlijk en rijk karakter heeft gekregen. Het keukendesign blendt hierin volledig mee en heeft geresulteerd in een ontwerp dat waardevol is om nader te bekijken, bescheiden genoeg is om rijk te kunnen decoreren en hoogwaardig aanvoelt om als thuiskok te gebruiken.

Credits: Robert Dodd photography
https://www.robertdodd.nl/