Binnenkijker:
strakke designkeuken in een oude boerderij

Tijdens ons bezoek aan een gerenoveerde woning in Gelderland, ontdekten we de prachtige open keuken van een familie die niet bang was een oude boerderij om te toveren tot moderne woning. Laat u inspireren door de slimme designkeuzes van de interieurarchitect en deze familie met een goed oog voor detail.

Een stukje achtergrond

Deze familie komt oorspronkelijk uit de regio van Rotterdam. Toen ze een aantal jaar geleden hun woning gingen verbouwen, hebben ze contact opgenomen met SieMatic Vondelpark. Kirby Wessels was de SieMatic interieurarchitect die het project voor de nieuwe keuken in de Rotterdamse woning op zich nam.

De keuken bevond zich in een kleine ruimte, dus het doel was een modern, luxueus maar vooral ook praktisch ontwerp te maken met slimme interieuroplossingen. Het is Kirby gelukt aan de wensen van de familie te voldoen.

Een paar jaar later

De familie besloot enkele jaren later te verhuizen, en omdat ze zeer tevreden waren over hun kleine SieMatic designkeuken in hun vorige woning, schakelden ze ook dit keer Kirby Wessels in, voor een groot en prachtig project.

De nieuwe woning bevindt zich in Gelderland, niet ver van Nijmegen. De oude T-boerderij uit de 19e eeuw is door de jaren heen al vaak verbouwd, maar de familie wilde er nu een harmonieus geheel van maken.

Kirby is dus dit keer verder gegaan dan alleen het keukenontwerp. Ze heeft nagedacht over hoe ze van het voorhuis, de keuken en de woonkamer een geheel konden maken, en hoe ze meer licht binnen konden laten.

Een prachtige open en lichte woonruimte en zwarte designkeuken

De woonruimte is naar boven opengemaakt en er zijn twee ramen in het dak geïnstalleerd, waardoor er meteen veel meer daglicht binnen komt. Daarnaast is een traditioneel raam vervangen door een grote schuifpui. Vooral in de lente en zomer is dit ideaal om de nieuwe keuken en de tuin te verbinden, en de woning te openen.

Een van de blikvangers in de nieuwe designkeuken is het grote eiland met genoeg ruimte om te koken en spoelen. De familie was een beetje nerveus over de keuze van zo’n groot eiland, maar het resultaat is indrukwekkend. Ook wilde de familie een keuken met eiland waar het hele gezin aan kan zitten, hoewel dit niet de enige zitplek is. In de woonruimte staat namelijk een schitterende ronde tafel waar het gezin graag aan dineert.

Hoewel het een zwarte keuken is, heerst er openheid en licht in de ruimte. Dit komt mede door het lichte werkblad dat een mooi contrast creëert. Wat ons ook erg opviel, is het feit dat dit werkblad perfect past bij de gevlinderde betonnen vloer die door de bewoners zelf is gekozen. De familie heeft duidelijk een heel goed oog voor detail.

Het effect van openheid komt vooral door het vele daglicht dat naar binnen stroomt en de doorgang naar de woonruimte. Hierin staat een mooie loungebank met enorme poef, die een persoonlijke en zachte touch geeft aan de familieruimte. Door de afwezigheid van deuren en kozijnen wordt het open effect alleen maar versterkt.

Slimme designoplossingen voor een open zwarte keuken

De wens van de familie was duidelijk: Ze willen veel bergruimte in hun nieuwe open keuken, zonder dat dit opvalt. Kirby werkte daarom een aantal slimme designoplossingen uit. Zo bestaat de keuken uit twee wandsegmenten. In een wandsegment bevindt zich de koelkast met een paar grote voorraadkasten. Aan de andere kant staan drie hoge kasten met in het midden de oven, op zeer praktische hoogte. Dit alles is keurig weggewerkt in de wand en allemaal symmetrisch op elkaar afgestemd. Dit is uiteraard een goede belichaming van de passie voor details van zowel SieMatic als de familie.

Een SieMatic PURE designkeuken

Als iemand begrepen heeft wat de lifestyle PURE van SieMatic inhoudt, zijn het wel deze bewoners. Ze hebben werkelijk aan alle details gedacht, van de schaaltjes, bloemenvazen, en kookboeken tot de afwasborstel en het zeeppompje toe. Alles weerspiegelt ingetogenheid en een persoonlijke touch, met kleuren die met veel zorg uitgekozen zijn en perfect bij elkaar en de rest van de zwarte keuken passen.

Een samenkomst tussen klassieke oude details en een moderne lifestyle

Wat in deze woning, zowel in de keuken als in de andere ruimtes, erg opvalt, is dat antieke elementen uit de oude boerderij samenvloeien met de moderne zwarte keuken. Zo is vooral de fantastische oude houten balk een element dat op verrassende wijze behouden is, en in harmonie met de moderne keuken samenwerkt aan een uniek en zeer persoonlijk resultaat.

Het is dus zeker mogelijk een moderne keuken in een traditionele ruimte te plaatsen. Hoewel het contrast tussen traditioneel en nieuw in eerste instantie wellicht niet vanzelfsprekend is, zorgt dit juist voor de meest verrassende resultaten en meest unieke stijlvolle keukens.

 

De kans is groot dat de familie nog een keer zal verhuizen. Op dat moment zullen ze iets prachtigs achterlaten voor de nieuwe bewoners. En tot die tijd genieten ze volop van hun modern ingerichte oude boerderij in het mooie Gelderland.

Specificaties

SieMatic PURE SmartLaque zijdemat

Jetstone werkblad composiet

Kleur: primordia caesarstone

 

Apparatuur:

Quooker PRO3, inclusief Fusion Round, koud, warm en kokend-water-kraan met kindveilige bedieningsknop

Franke Composiet spoelbak Kubus

Siemens Multifunctionele oven met magnetronfunctie iQ700

Siemens vaatwasmachine IQ300

Siemens Inductiekookplaat inclusief afzuigsysteem iQ700